Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Onderwijshuisvesting

Beleidskader
DDC schoolgebouwen
Op 19 december 2007 heeft uw raad een besluit genomen over de doordecentralisatie (DDC) van onderwijshuisvestingsmiddelen van de gemeente naar de schoolbesturen. Met dit besluit is de zorg voor onderwijshuisvesting met alle bijbehorende middelen en verantwoordelijkheden, onder voorwaarden, voor onbepaalde tijd overgedragen van de gemeente aan de schoolbesturen.

Herijking
In het kader van de evaluatie van de doordecentralisatie is in 2015 een herijking overeengekomen met de schoolbesturen. Medio 2016 is deze herijking bevestigd met de ondertekening van de geconsolideerde DDC-overeenkomst door alle betrokken schoolbesturen. Een van de afspraken is dat het streven om 70 % van de doorgedecentraliseerde schoolgebouwen te vernieuwen en 30% te renoveren, aangepast is naar 55 % nieuwbouw op een andere locatie en 45 % renovatie of nieuwbouw op dezelfde locatie in het jaar 2048. Door deze bijstelling zal nieuwbouw van schoolgebouwen meer dan voorheen op de huidige locaties gebeuren.
In 2020 is gestarte met een nieuwe evaluatie doordecentralisatie. Dit heeft geresulteerd in een wensen en bedenkingen procedure aan de raad met een aantal aandachtspunten voor de nieuwe bestuursperiode. Deze procedure loopt nog.

Realisatie van afspraken met schoolbesturen
Tot en met 2021 is daarvan het volgende gerealiseerd: aan nieuwbouw op een andere locatie 23,6% en aan renovatie of nieuwbouw op een bestaande locatie 37,2%. Beide percentages samen zijn 60,8% (op basis van m2 bruto vloeroppervlak (BVO) ten opzichte van de situatie bij start DDC). Daarmee liggen we ruim op koers met het ambitieniveau van de geconsolideerde doordecentralisatie-overeenkomst om binnen 40 jaar alles te vernieuwen.

Ons streven qua doorcentralisatie
Met name in de bestaande stad zijn vrijwel alle voorzieningen doorgedecentraliseerd. In 2021 zijn 92,9% van alle leerlingen doorgedecentraliseerd. Het streven is uiteindelijk om alle leerlingen onder de doordecentralisatie te laten vallen. Zo is in 2021 bijna de nieuwbouw van BS De Verbinding in de Stelt-Zuid gereedgekomen. Voor deze school is in een eerder stadium al een doordecentralisatie-overeenkomst afgesloten.

Niet-doorgedecentraliseerd
Drie schoolbesturen in de bestaande stad, de Stichting Simonscholen, Aloysius (voorheen: Kristallis) en de Stichting Speciaal Onderwijs Tarcisiusschool zijn niet doorgedecentraliseerd. Zowel met Aloysius als met Stichting Simonscholen zijn we in gesprek over een toekomstbestendig scenario qua onderwijshuisvesting en de mogelijkheid tot doordecentralisatie. De basisscholen Het Kleurrijk en Petrus Canisius zijn deels doorgedecentraliseerd. Het bevoegd gezag huurt ruimte voor deze scholen in het voorzieningenhart ’t Hert in Willemskwartier en het Citycomplex aan het St. Stevenskerkhof. Voor Nijmegen-Noord is het zo dat De Oversteek en Het Talent niet zijn doorgedecentraliseerd. 

Financiële consequenties en vertaling in de begroting
Het totale budget voor onderwijshuisvesting bedroeg in 2021 per saldo € 18,4  miljoen. Daarvan is in 2021 € 17,8 miljoen gerealiseerd.

Deze pagina is gebouwd op 04/20/2022 11:37:53 met de export van 04/20/2022 11:12:13