Ontwikkelingen
Intrede/uittrede verbonden partij
Er zijn in 2021 geen nieuwe verbonden partijen opgericht door ons. Ook hebben wij in 2021 geen afscheid genomen van verbonden partijen.
Project Rijk van Nijmegen
Uit onderzoek van de Raad voor het Openbaar Bestuur uit 2021 blijkt dat (opschaling van) regionale samenwerking zowel essentieel als onontkoombaar is. Om deze reden ligt er voor allen een taak om de bestaande samenwerkingen en samenwerkingsrelaties te optimaliseren en gericht uit te breiden. Dit is nodig om kansen die zich voor doen optimaal te benutten. In dit kader wordt nagedacht over de wijze waarop het Rijk van Nijmegen zich verhoudt tot andere schalen van samenwerking zoals o.a. de Groene Metropoolregio en Gelderland-Zuid en hoe deze samenwerkingen elkaar kunnen versterken. Samen met de 6 collega gemeenten uit het Rijk van Nijmegen wordt in dat kader toegewerkt naar een meerjaren samenwerkingsagenda onder de titel ‘Naar een versterkte samenwerking in het Rijk van Nijmegen’. Dit proces is in gang gezet in september 2021 met een eerste brede ontmoeting met de voltallige colleges en zal in 2022 en verder een vervolg krijgen. Ook zetten we via dit traject in op verdere samenwerking en afstemming met o.a. de Kring van griffiers en uiteraard alle betrokken partijen.
Groene Metropool regio Arnhem Nijmegen
Op 15 september 2021 heeft het algemeen bestuur de regionale agenda 2022 van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen vastgesteld met de vijf belangrijke opgaven. De opgaven zijn: verbonden regio, productieve regio, circulaire regio, ontspannen regio, groene groei regio. Nijmegen neemt deel aan alle opgaven.
Wetswijziging Wet gemeenschappelijke regelingen (WGR)
In 2021 zijn in Nijmegen voorbereidingen getroffen in verband met de wetswijzigingen van de Wet gemeenschappelijke regelingen. De Eerste Kamer heeft in 2021 ingestemd met een wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) maakt samenwerking mogelijk voor bestuursorganen van provincies, gemeenten en waterschappen.
Het doel van de wijziging is om verbeteringen in het lokale en regionale bestuur te bewerkstelligen. Dit is belangrijk omdat steeds meer opgaven in samenwerkingsverbanden worden opgepakt. Dit wetsvoorstel verbetert de controle van volksvertegenwoordigers op gemeenschappelijke regelingen. Met deze wijziging wordt de betrokkenheid van volksvertegenwoordigers bij het bestuur van een samenwerkingsverband verbeterd.
De inwerkingtreding van de nieuwe Wgr is gepland op 1 juli 2022. Het deel van de wet dat rechten geeft aan volksvertegenwoordigers gaat dan direct in. Voor het andere deel (verplichtingen om bestaande gemeenschappelijke regelingen aan te passen, om zo scherpere afspraken te maken over bijvoorbeeld uittreding of evaluatie) geeft de wet een implementatieperiode van 2 jaar.