Paragrafen

Investeringen

Onderwijs

Bedragen x € 1.000

 Totaal Budget

Realisatie tm
vorig jaar

Budget
2021-2024

Realisatie 2021

Budget 2022 - 2025

Onderwijs

Specifieke investeringen

Bewegingsonderwijs Park Neerbosch

1.150

0

1.150

0

1.150

Basisscholen Nijmegen-Noord

7.074

7.074

0

0

0

Kwaliteitsimpuls VSO

11.000

0

11.000

0

11.000

Uitbreiding niet-doorgedec. school

1.750

0

1.750

0

1.750

Aanpassing VZH de Klif

600

0

600

0

600

Totaal

21.574

7.074

14.500

0

14.500

Bewegingsonderwijs Park Neerbosch
(voorheen Kristallis, per 1 augustus overgenomen door stichting Aloysius)

Doel
De gemeente heeft medio september 2017 het eigendom verkregen van het perceel en de sporthal op Kinderdorp Neerbosch. Deze sporthal is nodig om te voorzien in de uren bewegingsonderwijs van Aloysius Park Neerbosch; dit is een wettelijke zorgplicht van de gemeente. Vervoer van deze kwetsbare leerlingen naar andere sportvoorzieningen in de stad is onwenselijk.

Voortgang
We zijn met Stichting Aloysius in gesprek over de toekomstplannen. Zie Kwaliteitsimpuls VSO. Onderdeel hiervan is ook het bewegingsonderwijs voor de locatie Park Neerbosch.

Basisscholen Nijmegen Noord

Doel
In Nijmegen Noord groeit het aantal kinderen de komende jaren fors. Om te voldoen aan onze wettelijke zorgplicht onderwijshuisvesting zijn deze coalitieperiode twee nieuwe basisscholen in Nijmegen Noord gerealiseerd, te weten Kindcentrum De Boomgaard in de wijk Woenderskamp en Kindcentrum De Verbinding in De Stelt-Zuid. Na deze coalitieperiode zal nog een nieuwe school in Hof van Holland volgen rond 2024.

Voortgang:
Kindcentrum De Boomgaard is doorgedecentraliseerd en gerealiseerd. Kindcentrum De Verbinding is reeds van start gegaan in een tijdelijke voorziening aan de Barbarastraat. Met het bevoegd gezag is op 3 maart 2020 een doordecentralisatie-overeenkomst getekend. De bouw van de definitieve school in De Stelt-Zuid is in 2021 van start gegaan. Het 1e kwartaal 2022 gaat men vanuit de tijdelijke locatie aan de Barbarastraat verhuizen naar deze nieuwe locatie. Daarmee zijn beide basisscholen in Nijmegen Noord binnen het beschikbare budget gerealiseerd.

Kwaliteitsimpuls VSO

Doel
Om een kwaliteitsimpuls te geven aan de niet-door gedecentraliseerde scholen, en dan met name het Voortgezet speciaal onderwijs (VSO), is een krediet van 11 miljoen euro gereserveerd. De invulling van deze investering is afhankelijk van de uitkomst van onderhandelingen met derden. Te zijner tijd zullen de uitkomsten hiervan ter besluitvorming worden voorgelegd.

Voortgang

De scholen van Kristallis (voorheen in eigendom van Pluryn) zijn in 2021 overgenomen door Stichting Aloysius. We zijn met Stichting Aloysius in gesprek over de toekomstplannen ten aanzien van hun locaties in Nijmegen. Dit heeft geleid tot een aantal scenario’s met verschillende financiële uitkomsten. De gesprekken en onderhandelingen hierover worden in 2022 voortgezet. Het is nog onduidelijk of de nu gereserveerde middelen voldoende zijn voor het gewenste scenario. Een en ander is afhankelijk van de te maken bestuurlijke keuzes. Bij het vaststellen van de Stadsbegroting 2022 is het krediet met 3,35 miljoen euro (niet meegenomen in bovenstaande tabel) verhoogd naar in totaal 14,35 miljoen euro. Er bestaat een samenhang met Bewegingsonderwijs– Aloysius Park Neerbosch. Besluitvorming wordt in 2022 verwacht.


Uitbreiding niet-doorgedecentraliseerde school

Doel
Dit betreft uitbreiding van een niet-doorgedecentraliseerde school volgens de aangeleverde leerlingenprognoses op de huidige locatie. De gemeente heeft een zorgplicht voor de onderwijshuisvesting voor deze uitbreiding. De invulling van deze investering is afhankelijk van de uitkomst van onderhandelingen met derden en zal nog ter besluitvorming aan uw raad worden voorgelegd.

Voortgang
De uitbreiding van de school blijkt op de bestaande locatie niet haalbaar omdat deze niet ruimtelijk is in te passen. Vanwege de groei van de school is tijdelijk ruimte beschikbaar gesteld aan de Akkerlaan, zodat de school toch plek kan bieden aan ouders en kinderen. Doordat uitbreiding op de bestaande locatie niet haalbaar is en er een ander scenario nodig is, is het aangevraagde krediet van 1,75 miljoen euro bij het vaststellen van de Stadsbegroting 2022 opgehoogd met een krediet van 1,8 miljoen euro (niet meegenomen in bovenstaande tabel) naar in totaal 3,55 miljoen euro.

De nieuwbouwplannen voor Hidaya, ter vervanging van de hoofdlocatie Heiweg 99 en de Akkerlaan, zijn in 2021 verder vormgegeven door als permanente locatie voor nieuwbouw Hidaya de Marie Curiestraat / Celsiusstraat aan te wijzen. De voorbereiding van de noodzakelijke bestemmingsplanherziening voor deze nieuwbouw is in 2021 opgestart. Besluitvorming over de nieuwbouw, met als randvoorwaarde doordecentralisatie, wordt in 2022 verwacht.

Aanpassing VZH de Klif

Doel
Voorzieningenhart De Klif is door zijn ontwerp en aard al jaren een bron van discussie tussen de gemeente en het schoolbestuur van De Oversteek. We gaan kleine lokalen ombouwen tot grotere lokalen en ruimtes voor zelfstandig werken. De verbouwing stelt het schoolbestuur in staat een gezonde bedrijfsvoering voor haar school te blijven voeren.
Met deze aanpassing borgen we dat het bestuur en de school, in tegenstelling tot nu, wel tevreden zijn met De Klif. De school zal nog zeer lang gebruik blijven maken van De Klif: uitgaande van een levensduur van De Klif van 50 jaar zal dit nog 35 jaar zijn.

Voortgang
Uitgangspunt bij deze verbouwing was dat er ook een financiële bijdrage zou komen vanuit het schoolbestuur.
Er vindt, op basis van een nieuw op te stellen Meerjaren Onderhoudsprogramma voor de gehele portefeuille van het schoolbestuur, een heroverweging plaats over de te maken investeringen van het schoolbestuur voor de komende jaren. Besluitvorming hierover is cruciaal voor het verbouwen van Voorzieningenhart de Klif. Naar verwachting zal in 2022 hier duidelijkheid over komen.

Deze pagina is gebouwd op 04/20/2022 11:37:53 met de export van 04/20/2022 11:12:13